Meeting cafe
Image default
Zorg

Wat doet een opticien?

Overweeg je om opticien te worden, en ben je benieuwd wat het beroep inhoudt? Of heb je optiek apparatuur gezien, en ben je nieuwsgierig naar waar het allemaal voor dient? In dit artikel kijken we naar wat een opticien precies doet, en wat ervoor nodig is om opticien te worden. 

Het takenpakket 

Opticiens zijn mensen die gespecialiseerd zijn in het aanmeten van, en adviseren over, brillen, contactlenzen en andere visuele hulpmiddelen. Zij zijn verantwoordelijk voor het helpen bij het kiezen van monturen die passen bij de gezichtsvorm en levensstijl, en voor het geven van technisch advies over de keuze en verzorging van lenzen. Naast het passen van brillen en contactlenzen kunnen zij ook onderzoeken aan het oog uitvoeren, zoals het meten van de gezichtsscherpte of het evalueren hoe goed een patiënt door verschillende lenzen kijkt.

De vaardigheden 

Opticiens moeten over uitstekende communicatieve vaardigheden beschikken om productinformatie effectief aan klanten uit te leggen, en de beste visuele oplossing voor hen te bepalen. Bovendien moeten ze in staat zijn om te herkennen wanneer de visuele problematiek van een klant verdere evaluatie door een oogarts of optometrist vereist. Een opticien moet ook over technische vaardigheden beschikken. Ze moeten namelijk monturen en contactlenzen aan kunnen passen wanneer dat nodig is, en zorgen dat alle producten voldoen aan de kwaliteitsnormen die zijn vastgelegd door de wet of branchevoorschriften. 

De oogtest

Eén van de belangrijkste taken van een opticien is het doen van een oogtest. Tijdens zo’n test kunnen er verschillende dingen worden gemeten. Zo wordt de druk in het oog gemeten met een tonometer, een apparaat dat een kleine hoeveelheid lucht in het oog blaast. Door je naar verschillende objecten te laten kijken, kan een opticien de werking van de oogspieren controleren. Voor een onderzoek naar de algehele gezondheid van het ook kan een digitale netvliesfoto genomen worden, waarmee dankzij de hoge resolutie de binnenkant van het oog zichtbaar wordt. Vervolgens wordt een autorefractor gebruikt om het vermogen van de ogen om scherp te stellen gemeten. 

De opleiding

Om opticien te worden moet je een gespecialiseerde volgen. Tijdens de opleiding leer je niet alleen hoe je op correcte wijze oogmetingen uitvoert, maar ook hoe je op een effectieve manier de resultaten uitlegt. Vanwege de adviserende rol die een opticien speelt, leer je ook adviesgesprekken voeren. Daarnaast leer je de technische kant van het vak: hoe je brillen slijpt en ze monteert in het montuur. Na de opleiding beschik je over een diploma opticien, dat identificatie en autorisatie voor contactlenzen verleent.