Meeting cafe
Image default
Bedrijven

Hoe jij thuis de lekkerste koffie kan drinken

Koffie, eindelijk na een lange dag werken kun je even bijkomen met een warm kopje. Wanneer je koffie drinkt wil je natuurlijk ook dat deze goed smaakt. Toch is dit een breed begrip, want de een houdt van een sterke kop koffie, waar de ander houdt van een zachtere kop koffie met uitgesproken smaakprofielen. Maar wat zijn nu de beste koffiebonen en waar moet je op letten bij de aanschaf van koffie? In dit artikel leggen we je uit hoe jij thuis de lekkerste koffie kunt zetten.

Ontdek je smaakprofiel

Voordat je allerlei merken en soorten gaat testen, is het belangrijk om je te verdiepen in de basissmaken van koffie. Net als de smaakprofielen die je hebt bij bier en wijn, heb je deze ook bij koffie. Er zijn twee soorten koffieplanten, genaamd de Arabica en de Robusta. Naast deze twee verschillende planten, zijn er ook smaakverschillen door de regio waar deze wordt verbouwd.

Er zijn grofweg drie koffieproducerende regio’s te onderscheiden. Misschien komen voor jou de beste koffiebonen wel uit Midden- en Zuid-Amerika. Plaatsen waar hier koffiebonen verbouwd worden, zijn Costa Rica, Colombia, Mexico en Brazilië. Ook in Afrika en het Midden-Oosten, in bijvoorbeeld Ethiopië en Kenia wordt koffie verbouwd. Daarnaast wordt er in het werelddeel Azië koffie verbouwd op plekken als Indonesië, India en Vietnam.

Smaakprofiel koffiebonen Midden- en Zuid-Amerika

De koffiebonen afkomstig uit deze werelddelen hebben vaak wijnachtige fruittonen. Braziliaanse koffie heeft over het algemeen een wat bitterzoete smaak, die lijkt op chocolade.

Smaakprofiel koffiebonen Afrika

De Afrikaanse koffiebonen hebben veelal fris fruitige smaken, zoals aardbeien, blauwe bessen of citrusvruchten.

Smaakprofiel koffiebonen Azië

Misschien komen voor jou de beste koffiebonen wel uit Azië. Waar in Midden- en Zuid-Amerika de koffie bitterzoet smaakt, smaken koffiebonen uit Azië wat meer zoet en kruidig.

Check het Valve systeem

Wanneer je koffie gaat kopen is het van belang voor de houdbaarheid, dat de verpakking goed is afgesloten. De meeste koffieverpakkingen zijn ondoorzichtig en luchtdicht met het zogeheten Valve systeem. Dit systeem is van belang, omdat pas gebrande koffiebonen nog moeten ontgassen en CO2 uitstoten. Tegelijkertijd mag er zo weinig mogelijk zuurstof en lucht bij de koffie komen en hier zorgt het Valve systeem voor. Let hierop wanneer je voor jou de beste koffiebonen gaat kopen, want bij de meeste supermarkten zie je dit systeem niet terug. Hierdoor zijn de koffiebonen volledig ontgast, waardoor smaakverlies ontstaat.

https://medellinsecret.nl/specialty-coffee