Meeting cafe
Image default
Geschenken

Waarom sporten een steeds grotere rol speelt

De afgelopen jaren is het aantal Nederlanders dat wekelijks sport alleen maar toegenomen. Die toename zie je ook terug in het aantal sportschoolabonnementen dat verkocht wordt en het geld dat mensen uitgeven aan sportkleding en andere attributen zoals een fiets, skates of een paar goede hardloopschoenen. Sporten staat al duizenden jaren lang centraal binnen samenlevingen en heeft tot de jaren 70’ en 80’ juist minder in de belangstelling gestaan onder het grote publiek. Althans het beoefenen van sporten. Dus waarom speelt sporten juist nu weer zo’n grote rol?

Sporten als middel om welvaartsziekten tegen te gaan

We zitten steeds meer en we bewegen steeds minder. Dat heeft geleid tot een flinke toename in obesitas, suikerziekte en andere aandoeningen die we kennen onder de noemer welvaartsziekten. Met sporten ga je de schadelijke effecten van ons moderne leven tegen. Of je nu om de sportprijzen strijdt tijdens een voetbalwedstrijd, voor de gouden beker gaat bij een judo toernooi of in je eigen tijd een rondje gaat hardlopen. Iedere vorm van sporten draagt bij aan een gezond lichaam en dringt de kans op welvaartsziekten enorm terug!

Sporten als middel om te ontstressen

Natuurlijk heeft sporten niet alleen fysieke voordelen. Een ander groot punt in de hedendaagse samenleving is dat veel mensen last hebben van stress. Op het werk moet alles gisteren al af zijn en met alle andere verplichtingen is het niet verwonderlijk dat mensen overspannen raken. Ook dan is sporten een manier om de druk van de ketel te halen. Het is niet voor niets dat mensen die bijvoorbeeld aan hardloopwedstrijden meedoen zelf een medaille kopen bij de organisatie, ongeacht de positie waarop ze gefinished zijn. Het lijkt misschien suf om zelf een medaille te bestellen maar niet is minder waar! Het is een herinnering aan een prestatie die je hebt geleverd. Je hoeft niet persé nummer 1 te zijn om voldoening te voelen wanneer je sport. En dat is nou juist in deze tijden ontzettend belangrijk!