Meeting cafe
Image default
Eten en drinken

Wat zijn tapas en wat behoort hiertoe?

Steeds vaker zie je restaurants die zich tapasrestaurants noemen. Wanneer je hier nog nooit hebt gegeten kun je jezelf afvragen wat tapas is? Een tapa (meervoud: tapas) is een aperitiefhapje afkomstig uit Spanje. Traditioneel is het een hapje dat in Spaanse cafés bij een bier, wijn, sherry of een ander alcoholisch drankje wordt gegeten. Deze Spaanse trend zie je nu dus veelzijdig terug in Nederland, zowel in restaurants als dat mensen zelf tapas hapjes maken. Wat de oorsprong van tapas is, hoe je deze gebruikt en wat voorbeelden zijn van deze hapjes lees je in dit artikel.

Oorsprong

Het woord tapas is afgeleid van het werkwoord ‘’tapar’’ wat duidt op de Nederlandse betekenis afdekken. De drankjes die bij tapas worden gedronken worden vanuit een gewoonte afgedekt met een plakje ham of een stukje brood. Hieruit is dit woord ontstaan. Het afdekken van het drankje is om te voorkomen dat er bijvoorbeeld vliegen, maar ook pluisjes of stoffen in het glas zouden komen.

De oorsprong van tapas is in de tijd van Karel V, welke tot de jaren 1500 in Spanje regeerde. Tapas hapjes maken werd dus al rond deze tijd een Spaanse traditie. Karel V staat er bekend om dat hij ruiters naar andere landen stuurde om daar het gezag over te nemen. Zo stuurde hij bijvoorbeeld naar de Zuidelijke Nederlanden Margaretha van Parma. Net als alle andere ruiters stopten zij vaak in herbergen om daar iets te gaan drinken.

Omdat men vaak enkel iets ging drinken, was het gevolg dat de ruiters dronken op het paard zaten. Karel V droeg hierbij dus op aan de herbergen om ook voedsel aan te bieden naast dranken. Hierdoor ontstond het gebruik om kleine hapjes bij drank te serveren: tapas. Herbergen gingen dus tapas hapjes maken, zodat de ruiters konden genieten van zowel eten als drinken.

Voorbeelden

In Spanje zijn er honderden soorten tapas ontstaan, welke ook nog een per regio verschillen. Zo worden tapas in de noordelijke regio’s van Spanje, zoals Baskenland, pintxos genoemd. Dit zijn stukjes brood welke belegd zijn met verschillende ingrediënten zoals vis, vlees of een vegetarisch ingrediënt.

Voorbeelden van hapjes zijn gemarineerde olijven, tortilla de patatas (aardappelomelet), calamares (gefrituurde pijlinktvis ringen) en patatas bravas (gebakken aardappelen in pikante tomatensaus).

https://24taste.nl/gezonde-tapashapjes/