Meeting cafe
Image default
Mode en Kleding

Wanneer is kleding duurzaam?

Bedrijven die tegen de trend van mode met een korte levensduur ingaan en kleding produceren die lang meegaat, rekenen op klanten die minder kopen en de eerlijke kleding langer dragen. Op die manier besparen de consumenten niet alleen geld op lange termijn, maar beschermen zij ook het milieu.

Naast de keuze voor duurzame kleding van materialen zoals biologisch katoen of gerecycleerde vezels, zijn lange draagcycli de meest duurzame manier om kleding te consumeren. In gebruikte kleding zitten namelijk al de grondstoffen en chemicaliën en de emissies die tijdens het productieproces zijn gebruikt.

Het cruciale is dat we de kleren ook moeten dragen. En veel vaker dan de vier keer dat we onze kleren gemiddeld dragen voor we ze wegdoen.

Kleding en herstellingen
Om niet steeds meer nieuwe kleren te produceren, moet gebruikte kleding worden gerepareerd. Knoop eraf, naad open, gat erin? Dit zijn geen redenen om kleren in de vuilnisbak te gooien. Toch is dit precies het lot van de meeste kapotte kledingstukken. Maar er is nog een andere manier: steeds meer duurzame kledingmerken en initiatieven repareren, veranderen of knappen oude kledingstukken op. Op die manier krijgt kleding een tweede leven en worden hulpbronnen gespaard.

Maar om kleding duurzaam te maken, moet ze ook duurzaam, zo tijdloos mogelijk en gemakkelijk te combineren zijn. Ze moeten repareerbaar zijn en gemakkelijk te onderhouden.

Mode huren verlengt de houdbaarheid
Soms betekent lang leven gewoon huren in plaats van bezitten. Het concept is ook geschikt om de garderobe zo klein mogelijk te houden en alleen te kopen wat je echt nodig hebt. Het is ook een geweldige manier om je eigen garderobe te combineren. Het principe is om slechts een paar veelzijdige en favoriete stukken in je garderobe te hebben die goed gecombineerd kunnen worden en tijdloos zijn.