Meeting cafe
Image default
Society / Relationships

De wereld van plantenpaspoorten

Het overkomt je wel eens dat je plotseling naar een verjaardag moet, maar dat je geen cadeautje hebt voor de jarige. Wat geef je dan aan de jarige? Een mooi bloementje natuurlijk. Je gaat naar een bloemenkraam of een bloemenwinkel en daar zoek je een mooi bosje uit voor de jarige. Als je bij de bloemist om je heen kijkt, dan zie je waarschijnlijk heel veel soorten planten. Ze hebben allemaal een andere kleur, een andere vorm en een ander formaat. Als je buiten in de omgeving om je heen kijkt, zie je waarschijnlijk niet zo snel zo’n grote verscheidenheid aan bloemen. Toch staan er zo veel verschillende bloemen bij de bloemist. Het moet dus wel zo zijn dat deze bloemen en planten geïmporteerd zijn, velen ervan hebben helemaal geen herkomst in de Nederlandse bodem.

 

Al die verschillende soorten bloemen en planten die jij in je bloemenwinkel ziet liggen, zijn allemaal letterlijk komen aanvliegen, aanrijden of aanvaren. Met bloemen en planten wordt een hoop gehandeld, zodat jij de meest uitgebreide keuze hebt. Net als bij mensen, hebben bloemen en planten ook een paspoort nodig. Dat wordt een plantenpaspoort genoemd, alle voor opplant bestemde planten moeten hiervan voorzien zijn.

 

Als de plant met een pot of tray geleverd wordt, wordt het plantenpaspoort met de beste inkjet printer geprint  op de pot of tray. Andere planten worden geleverd in een folie, daar kan je het beste het paspoort op printen met een laser marker. Plantenpaspoorten hebben altijd een vast format waar altijd dezelfde dingen op dezelfde plaats staan. Net als bij onze eigen paspoorten dus. In de linkerbovenhoek zal je altijd de vlag van de Europese Unie zien, dit kan in zwart-wit of in kleur. . Achter de letter A staat de botanische naam van de plant, achter de letter B staat altijd de ISO-code van de lidstaat, het koppelteken en het fystosanitair registratienummer. Achter de C staat de tracerbaarheidscode en achter de letter D staat dan de ISO-code van het land van oorsprong. Zo weet je alles over de plant of bloem die jij zal schenken.

https://coding.koenig-bauer.com/nl/