Meeting cafe
Society / Relationships

Kerstmis 2020

Kerst dit jaar zal hoe dan ook anders zijn dan normaal. Want wat er ook gebeurd, we zullen anders er naar kijken.

Stel je voor dat in het einde van dit jaar een vaccin bekend wordt die effectief is tegen het COVID 19 virus. Dan kunnen allemaal gewoon weer kerst bij elkaar vieren. Dan kunnen we weer naar de kerk zoals we dat gewend zijn en kunnen we weer uit eten in de horecagelegenheden. Vanaf de buitenkant lijkt het dan een kerst als alle anderen. Maar het zal toch anders zijn. We zullen het meer op prijs stellen om met onze familie te zijn, we zullen de mis dieper voelen dan we dat al die tijd over het internet hebben gedaan en uit eten zal na een lange tijd ook weer een stuk bijzonderder voelen. Kortom, we zullen veel meer genieten van de kerstdagen dan normaal.

Maar de kans zit er heel dik in dat het virus nog wel even hier zal zijn. Dat we een digitale kerstdiner moeten houden met onze familie en vrienden. Dat we toch echt zelf moeten koken. Dat we deze mis,  net als de paasviering van dit jaar, online moeten volgen. En dat we niet naar de winkel kunnen om onze kerstboom uit te kiezen, maar een online kerstboom bestellen. Dit zullen niet de sparren zijn, maar eerder een kleine kunstkerstboom.

Het is te hopen dat het eerste scenario de realiteit is. Dat is waar iedereen smachtend naar uit kijkt.  Maar dit wordt door wetenschappers niet verwacht. Zij denken dat we nog minstens een jaar zo moeten leven als we dat nu doen. We moeten er dus maar het beste van zien te maken en toch van de kerst gaan genieten, maar dan op een andere manier dan we gewend zijn. Misschien ontwikkelen we zelfs wel nieuwe tradities.

 

 

https://www.xmasdeco.nl/