Meeting cafe
Society / Relationships

Bouwcategorieën

Als we denken aan ‘bouw’, dan denken we al snel aan het bouwen van gebouwen zoals een flat of bijvoorbeeld een huis. Als we denken aan mensen die in de bouw werken, dan denken we aan bouwvakkers die we op een bouwterrein zien, met Hoekankers en Torx schroeven in de hand. Maar dit zijn zeker niet de enige mensen die in de bouw werken. De bouw is een brede sector, met meer takken dan je misschien denkt.

Denk bijvoorbeeld eens aan glazenzetters. Ook zij werken in de bouw, hoewel zij vaker buiten het bouwterrein te vinden zijn dan er op. Ook zij helpen mee aan het maken van een gebouw, dus ook zij werken in de bouw. Daarnaast werken ook stratenmakers bijvoorbeeld in de bouw. Zij bouwen aan infrastructuur. Ook schilders en behangers werken in de bouw, mensen die keukens installeren, mensen die de cv-pomp aansluiten, allemaal in de bouw.

Maar deze verbaast misschien nog het meeste; de mensen die zonnepanelen en warmtepompen installeren, werken ook in de bouw. Je zou misschien verwachten dat ze in de technische branche vielen, maar omdat ze het product niet zelf maken, maar alleen maar op het dak plaatsen en aan het huis linken, zijn zij ook bouwvakkers.

Het is dus een stuk diverser beroep dan we misschien zouden denken op eerste gezicht. Het is dus ook verkeerd om te zeggen dat de hele bouw leegloopt. Er zijn ook gedeeltes van de bouw die juist aantrekken, zoals dus inderdaad de plaatsing en installering van zonnepanelen en warmtepompen. Het zijn alleen de bouwvakkers op het bouwterrein die echt wegblijven en waarvoor dus arbeidsimmigranten in de plaats komen. En dat is alleen omdat het beroep in Nederland niet in trek is. Nederlanders kiezen voor andere soorten beroepen. Buiten de sector, maar ook in de eigen sector.

https://www.bnvtools.nl/