Meeting cafe
Society / Relationships

Zelfdiagnose niet de slimste keuze

Naar de dokter gaan is voor veel mensen de normaalste zaak van de wereld, helaas komt het wel voor dat veel mensen zich schamen voor hun aandoeningen of kwaaltjes en niet naar de dokter durven. Terwijl het duidelijk is dat professionele hulp altijd de beste optie is als je last hebt van een aandoening, anders kunnen de klachten verergeren en misschien leiden tot iets levensbedreigends. Jammer genoeg zoeken veel mensen hun symptomen op bij zoekmachines zoals Google, daarna klikken ze een van de topsites aan en zien ze wat er gespeculeerd wordt over hun ziektebeeld.

Helaas zijn deze speculaties allesbehalve betrouwbaar, een huisarts kan op basis van hoe je eruit ziet en wie je bent goed inschatten wat voor problemen je ervaart. Een website kan dit niet en is waarschijnlijk ook gebaseerd op dingen die het meest voorkomen, je probeert dan met statistiek geneeskunde te voorspellen. Je probeert toch ook niet te voetballen met een tennisracket?

Nu dat mensen toegankelijker doctors uitrusting kunnen kopen lijkt het wel alsof mensen de actie zelf in handen beginnen te nemen, zo kunnen er bloeddrukmeters worden aangeschaft zodat mensen thuis hun eigen bloeddruk kunnen bepalen. Hoewel bloeddruk je waarschijnlijk niets gaat zeggen over je ziektebeeld, kan dit een verkeerd beeld bij mensen opwekken. Hetzelfde gebeurt met bloedsuikermeters, deze worden vaak gebruikt door diabetespatiënten om hun bloedsuiker gedurende de dag te meten. Zo kan je zien wanneer je weer insuline nodig hebt, superhandig. Maar als je een ziektebeeld wilt opstellen van jezelf kan gebruik maken van een bloedsuikermeter je juist tegenwerken. Sommige ziektes vallen namelijk je nieren aan, waardoor de suiker in je lichaam niet proper word afgescheiden naar je urine. Een hoge bloedsuiker zou misschien tegen jou zeggen dat je diabetes hebt, maar een doctor weet dat er een nierprobleem is ontstaan door misschien het eten van te veel zout.