Meeting cafe
Society / Relationships

Een nieuwe vishengel kopen

Wil je een vishengel kopen bij de (online) sportviswinkel? Lees dan deze top tips! Er zijn namelijk heel veel verschillende vishengels te koop, die meer of minder geschikt zijn, voor wat jij wilt doen aan de waterkant. Met deze blog helpen we je op weg naar een juiste keuze.

 

Vaste hengel of werphengel?

Een eerste belangrijk verschil tussen hengels is het gebruik van al dan niet een vismolen. Deze vismolen maakt het mogelijk om ver uit de kant te werpen. Daarnaast zit er een slip op de molen die helpt om de kracht van een vis op te vangen. Zeker de grotere vissen kunnen je vislijn breken, als je de kracht niet goed op kunt vangen. De slip helpt je dan uit de brand door het geven van lijn. Di hoor je vaak ook door het tikken van de molen. 

Het nadeel van een vismolen is dat een hengel vaak duurder is, omdat je en een hengel en een vismolen moet kopen. Ook is het lastiger vissen met een vismolen. De lijn kan soms makkelijk in de knoop raken. Zeker bij een nieuw opgespoelde lijn komt dit regelmatig voor. 

 

Welke vissoort

Voor niet-vissers is het soms lastig te begrijpen dat er speciale hengels zijn voor speciale vissoorten. Om een idee te geven kan bijvoorbeeld een karper groeien tot gewichten van meer dan 15 kilo. Aan de andere kant zijn er mensen die speciaal op baarzen vissen. Deze baarzen worden vaak niet groter dan 40-50cm en max 2 kilo. Het vangen van een dergelijke baars op een zware karperhengel is eigenlijk niet zo leuk. Je voelt tijdens het vangen van de vis de baars nagenoeg niet vechten op een zware karperhengel. Een zeer zachte flexibele spinhengel is dan veel leuker en spannender. In hoofdlijnen kan je er vanuit gaan dat roofvis, waaronder snoek, snoekbaars en baars, te vangen is met spinhengels. Voor karper kan je een karperhengel gebruiken en voor witvis, zoals brasem, voorn en winde kan je gebruik maken van een vaste stok of feederhengel of winckelpicker. 

Hopelijk geeft bovenstaande een eerste richting waar je naar kunt zoeken naar een nieuwe hengel. Let daarnaast goed op je budget, want je geeft snel meer geld uit dan je de bedoeling had. Succes!

 

https://www.sportvisgigant.nl/