Meeting cafe
Society / Relationships

Overal is een rieten dak mooi

Steeds vaker zie je het, in je omgeving, in de stad, op het platteland en in de dorpen. Villa’s, boerderijen en normale huizen, vaak vrijstaand. Een rietenkap op een huis heeft een luxe uitstraling, een teken van welvaart, een mooie sfeer, maakt het huis visueel aantrekkelijk en heeft een warme uitstraling. Zoals gezegd zijn het vaak typische huizen die een rieten dak hebben, en men denkt daarom ook vaak dat een rieten kap niet samen kan met een nieuwebouw woning of een minimalistisch design. Maar dat is niet helemaal het geval. Met een juiste combinatie tussen materialen en design kan het een perfecte combinatie worden en juist super karakteristiek worden. Maar ook het omgooien van je pannendak naar een rieten dak is mogelijk. Er zijn echter maar een aantal kleine veranderingen nodig aan de constructie van het dak die de rietdekker zo heeft uitgevoerd. Er zijn echter een aantal dingen die je moet weten of moet overwegen voordat je overstapt van pannen naar riet of dat je riet als je eerste keuze maakt bij het bouwen van je nieuwe huis.

Ten eerste, een rietenkap is duurder in verzekering. Heel eenvoudig uit te leggen het is vele malen brandbaarder dan een pannendak. Echter er zijn wel een aantal nieuwe oplossingen waardoor het brandgevaar naar beneden gaat. Toch, het is duurder in verzekering.

Als tweede kan je overwegen om in plaats van natuurriet, kustriet te gebruiken voor je nieuwe kap. Echter wil je echt voor kunstriet gaan, neem dan uitstekende kwaliteit. Het wil er nog weleens lelijker uit komen dan in eerste instantie wordt verwacht. Tegenwoordig is het kunst riet wel van dermate goede kwaliteit dat sommige bouwers en architecten in de tuin niet kunnen zien dat het kustriet is. Overweeg het, en kijk of je toch niet liever voor natuurriet wil gaan.

Een rieten dak gaat ongeveer 30 tot 35 jaar mee. Dit is echter wel van vele factoren afhankelijk. Ten eerste van de helling van het dak. Hoe schuiner de helling hoe beter. Het water en alle andere soorten neerslag kunnen dan gemakkelijker van het dak gaan waardoor het ook sneller droog wordt. Is er veel schaduw rondom het huis, dan zal het riet minder snel drogen en zal er eerder mos vorming ontstaan. Staan de huizen in de buurt dichter op elkaar, dan de kans ook minder groot dat het dak natuurlijk zelf opdroogt. Hoe meer vrijstaand, hoe minder bomen, hoe meer zon en hoe schuiner de helling. Des te beter voor het dak en de levensduur ervan.

http://www.rietwerk.nl