Meeting cafe
Image default
Woning en Tuin

Pand verkopen zonder makelaar

Al sinds de laatste crisis blijven de huizenprijzen stijgen, er worden maandelijks vele huizen verkocht en naar verwachting zal dit ook voorlopig zo blijven. Een woning verkopen zonder makelaar is ook de laatste jaren een heuse trend geworden onder de particulieren. Ben jij ook van plan om je woning te verkopen? Wij geven je wat meer informatie over je huis verkopen zonder makelaar.  

Verkopen zonder makelaar 

Als je je woning gaat verkopen ga je als eerste opzoek in jouw regio naar een goed aangeschreven makelaar. Maar juist als je de tijd neemt om je te verdiepen in het verkopen van je woning zonder makelaar kom je erachter dat dit nog best wel interessant kan zijn. Je bespaart namelijk aanzienlijk veel kosten als je je woning zonder makelaar gaat verkopen. Als je een makelaar in de arm neemt betaal je altijd een courtage aan de makelaar. Dit is een percentage van de definitieve verkoopprijs. Je bespaart dus al snel duizenden euro’s. Als er geïnteresseerde zijn in jouw woning dan ben jij hun eerste contact. Het voordeel hiervan is dat je alles in eigen hand hebt. Van bezichtigingen tot biedingen jij hebt de totale controle over het verkoopproces. Je moet wel van tevoren goed na denken over hoe je het allemaal voor je ziet. Je moet ervoor zorgen dat je de juiste foto’s laat maken van je woning en dat deze op een verkoopsite worden geplaatst. Verder bedenk je natuurlijk ook van tevoren wat jouw minimale verkoopprijs zal zijn. Deze prijs bepaal je door te kijken naar recent verkochte woningen in dezelfde regio, ook is het verstandig om je woning te laten taxeren door een deskundige. Maar er is uiteraard nog een optie, en dat is door je huis te verkopen aan een vastgoedinvesteerder. Bij verkopen aan deze partij is er geen makelaar nodig en als verkoper krijg je bijna altijd direct een vrijblijvend bod op je woning. Je hoeft niet weken te wachten tot een financiering rond is en alle gemaakte notariskosten zijn voor de aankopende partij. Een ander bijkomend voordeel is dat er vaak flexibele voorwaarden worden opgesteld die voor beide partijen interessant kunnen zijn. 

Beleggingspand met huurders verkopen

Ben jij in het bezit van een beleggingspand met huurders dan kan het nu een goed moment zijn om je pand te verkopen. Vaak is een beleggingspand al verhuurd en is het in bijna alle gevallen niet mogelijk om het op de dag van de verkoop helemaal vrij van huurders te krijgen. Dit heeft onder andere te maken met de lopende huurcontracten die niet zomaar ontbonden mogen worden. Huurders worden goed beschermd door de wet en hebben huurrechten opgebouwd. Het is dus in veel gevallen lastig om je verhuurde woning op de particuliere markt te verkopen. Particulieren zijn vaak opzoek zijn naar een woning om zelf in te wonen en hebben dus geen interesse in een woning met huurders. Een vastgoedinvesteerder heeft wel interesse in een verhuurde woning en nemen bij de koop van de woning gewoon de woning met de huurders over. Behalve dat er gewisseld wordt van eigenaar verandert er verder dus helemaal niks voor de huurders. Ook in dit geval is er geen makelaar bij betrokken en is er geen sprake van notariskosten die voor jou rekening zijn, ook zijn er geen onzekerheden wat betreft een financieringsvoorbehoud. Je verkoopt je woning zeer snel en je bespaart ook nog eens veel geld!