Meeting cafe
Image default
Zakelijke dienstverlening

Waarom is diversiteit in het personeelsbestand belangrijk?

Afgelopen periode is er veel discussie geweest rondom diversiteit op de werkvloer. Als werkgever is het belangrijk om een inclusief en divers personeelsbestand te hebben. Wanneer je als bedrijf diversiteit op de werkvloer hebt, dan betekent het dat je acceptatie en inclusie van medewerkers van alle achtergronden hanteert. Het is belangrijk om hier bewust mee bezig te zijn. Een diverse werkplek zorgt namelijk dat individuele sterke punten van elke werknemer en het potentieel erkent wordt. De verschillen van anderen waarderen zorgt dat we nader tot elkaar komen. Dit draagt bij aan een eerlijke werkcultuur.

Wat is diversiteit op de werkvloer?

Onder diversiteit verstaan we het respecteren en waarderen van de vaardigheden en verschillen van je medewerkers. Je kunt een werkplek divers noemen wanneer deze inclusief is. Hierbij ervaart ieder dat ze gelijke rechten en kansen hebben. Je kunt hierbij denken dat vrouwen gelijke kansen en rechten hebben als mannen, maar ook werknemers met een buitenlandse achtergrond die dezelfde kansen en rechten krijgen als werknemers met een Nederlandse achtergrond. Ook kun je denken aan gelijke kansen en rechten ongeacht, geloof, fysieke capaciteiten, geaardheid, enz. Iedere werknemer moet zich welkom en veilig voelen op zijn/haar werkplek.

Vormen van diversiteit op de werkvloer

Er zijn verschillende vormen van diversiteit op de werkvloer. Als bedrijf of leidinggevende is het belangrijk om de verschillen te kennen en herkennen. Wanneer je de verschillende situaties herkent, kun je zorgen dat de werkplek of werknemer bijdraagt aan meer diversiteit en inclusiviteit. Zo kun je personeel met een belemmering op werkgebied in dienst nemen. Dit vanuit het oogpunt dat ze passen voor de functie en hierbij ook eerlijk behandeld worden. Dit is een van de manieren hoe je kunt zorgen voor meer diversiteit. Het kan je verbazen wat zo iemand kan toevoegen aan het team.

 

Je kunt een diverse werkplek creëren door:

  • Medewerkers hierin meenemen. Leg de voordelen uit van een diverse werkplek. 

  • Zorg voor een objectief sollicitatietraject, waarbij niet op basis van (onbewuste) vooroordelen kandidaten worden aangenomen. 

  • Stel je als werkgever open voor flexibele werkopties. Hierdoor kunnen functies voor vrouwen die zwanger zijn of voor ouders met kinderen aantrekkelijker worden.

Voordelen van een diverse werkplek

Veel bedrijven focussen zich op een diverse werkplek omdat de maatschappij en de overheid hierop hamert. Maar ben je wel bewust van de voordelen die diversiteit op de werkvloer met zich mee kan brengen? We leven in een wereld die steeds meer globaal en onderling verbonden is. Verschillende achtergronden kunnen nieuwe expertises, vaardigheden en talenten met zich meebrengen. 

Zo zorgt een diverse werkplek voor een verhoogde productiviteit. Je zult je misschien afvragen waar dat in zit. Een diverse werkplek zorgt namelijk voor meer ideeën en processen, maar ook een breder scala aan vaardigheden. Dit draagt ook bij aan een verhoogde creativiteit. Vanuit verschillende culturen en achtergronden kun je problemen vanuit verschillende perspectieven aanpakken. Maar heb je ook gedacht aan het feit dat bedrijven vaak klanten hebben in het buitenland. Hoe handig als je dan een medewerker hebt met dezelfde achtergrond en die misschien ook dezelfde taal spreekt. Op deze manier kan diversiteit ook bijdragen aan betere relaties met klanten en eventueel ook op de werkplek. Als laatste worden bedrijven met meer diversiteit vaak gezien als betere werkgevers.

https://www.brainsfirst.com/hr/diversiteit-op-de-werkvloer/